Eet mij niet #3

Dierenliefde, gezondheid, klimaatcrisis en culinair enthousiasme: we hebben veel redenen om steeds minder vlees en zuivel te eten. Aan de vooravond van Werelddierendag staan we stil bij onze relatie met dieren en gaan we in gesprek over een nieuw plantaardig menu voor de stad. Hoe maken we gezamenlijk die cultuuromslag? Wie zet inspirerende stappen en wie aarzelt nog? Tijdens deze derde editie van Eet mij niet gaan we in gesprek met inspirerende initiatiefnemers, professionals en beleidsmakers. We zoomen in op gezondheid en de potentie van plantaardig eten in de zorg. We horen van zorginstellingen die al stappen zetten, bespreken waar ze tegenaan lopen en wisselen uit welke keuzes écht het verschil maken.
Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal. Met in dit programma Mark Schalken Kunstenaar, initiatiefnemer 'De vleesvrije stad’ en ‘Eet mij niet’ Tobias Leenaert Vegan activist, auteur en spreker Marco Lagrand Programma manager Duurzaamheid bij Noordwest Ziekenhuisgroep Coosje Dijkstra Universitair docent gezondheidswetenschappen aan het Amsterdam UMC Wendy Walrabenstein Econoom, diëtist, onderzoeker. Ziggy Klazes Raadslid GroenLinks in Haarlem, initiatiefnemer verbod op vleesreclames Angelo Delsen Lijsttrekker SP Amsterdam Lees meer Amsterdamse organisaties tekenen convenant voor gezonder en duurzamer voedselaanbodTwaalf grote Amsterdamse organisaties, waaronder de gemeente Amsterdam, zetten dit jaar hun handtekening onder het convenant ‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’.De ondertekenaars willen dat in 2030:
• Minimaal 60% van de geserveerde eiwitten in de organisatie plantaardig moet zijn.
• 80% van het voedsel voldoet aan de voedingsnormen van het Voedingscentrum.
• Minimaal 25% van het ingekochte voedsel biologisch is.
• Voedselverspilling is gehalveerd ten opzichte van 2015.
Terwijl de vleesindustrie met haar campagne Nederland Vleesland vleeseters juist weer een goed gevoel wil geven, gaat de gemeente Haarlem reclames voor vlees juist verbieden vanwege de impact op het klimaat. Een wereldprimeur.
Over de sprekers
Kunstenaar en ontwerper Mark Schalken maakte in 2021 samen met andere kunstenaars en schrijvers de graphic novel genaamd de Vleesvrije Stad. Over hoe een samenleving zonder vlees en dier uitbuiting eruit zou zien en hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. Sindsdien is hij verder in dit thema gedoken en bezig gegaan met meerdere projecten in samenwerking met verschillende andere denkers, doeners, en verbeelders. Hij maakt zich nu sterk voor een koeienmonument bij het laatste Amsterdamse abattoir in West.
Tobias Leeneart is een Belgisch dierenrechtenactivist, opiniemaker, auteur en spreker. In 2000 richtte de voornaamste vegetarische organisatie in Vlaanderen op (de EVA), die hij tot 2015 ook leidde. Hij schreef het boek How to create a vegan world. Verder is Leenaert medeoprichter en -directeur van het Center for Effective Vegan Advocacy en van ProVeg International. Hij geeft wereldwijd trainingen en lezingen over veganisme waarbij hij focust op veranderstrategieën.
Marco Lagrand verwierf als programmamanager duurzaamheid bij de Noordwest Ziekenhuisgroep nationale bekendheid door in korte tijd vegetarisch eten de norm te maken. In een paar jaar tijd is 80% van de maaltijden inmiddels vegetarisch en mist bijna niemand het vlees. Het ziekenhuis staat bekend als de meest duurzame van Nederland. Hij vertelt met welke argumenten (en welke niet!) en strategieën hij de organisatie enthousiast maakte voor zijn visie.
Coosje Dijkstra is voedingswetenschapper bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) en is lid van een werkgroep die de voedselomgeving van het ziekenhuis wil verduurzamen. De ambities zijn er: het ziekenhuis heeft zich gecommitteerd aan 60% plantaardig in 2030. Maar hoe krijg je de grote organisatie mee in de transitie? Coosje vertelt over de hobbels en de strategie.
Wendy Walrabenstein is diëtist en haar onderzoek aan het Amsterdam UMC toonde aan dat voor mensen met artrose een combinatie van bewegen, ontspanning, slaap en plantaardige voeding net zo effectief bleek te zijn als medicatie. Bij Reade kreeg ze mensen mee om plantaardig(er) voeding de norm te maken en haar social enterprise Plants for Health komt in het basispakket van de zorgverzekeraars.
Ziggy Klazes kreeg het als gemeenteraadslid voor GroenLinks Haarlem voor elkaar om reclames voor vlees te weren uit het straatbeeld. Vanaf 2024 mag in Haarlem geen reclame meer worden gemaakt voor vlees uit de bioindustrie in de openbare ruimte. Inmiddels volgden Bloemendaal, Utrecht en de provincie Noord-Holland het voorbeeld. Wanneer volgt Amsterdam?
Angelo Alessandro Delsen is lijsttrekker van SP Amsterdam. Hij is oud pelotonscommondant bij de Koninklijke Landmacht en werkt als inspecteur voor de politie. Én hij is vegan. Wat zijn de plannen van de SP om de stad plantaardiger te maken?
Esther Molenwijk is de vaste moderator van dit jaarlijkse event. Als host van de podcast Studio Plantaardig volgt ze als geen ander de ontwikkelingen op het gebied van de eiwittransitie. Samen met Mark Schalken is ze het brein achter deze avond.