Voedsel onder druk
Oorlogen, handelsspanningen en klimaatverandering zetten de wereldwijde voedselstromen onder druk. De roep om voedselzekerheid klinkt luider, ook in Europa. In een tijd waarin geopolitiek, klimaat en economie steeds sterker verweven raken, staat één vraag centraal: hoe houdt Europa een veerkrachtige voedselproductie en -consumptie in tijden van geopolitieke, economische en klimaatgerelateerde onrust? In dit programma verkennen we vier oplossingsrichtingen die naast elkaar kunnen bestaan: van technologische innovaties tot meer regie van de overheid en van beïnvloeding van consumentengedrag tot verduurzaming van de keten.
Met in dit programma Petra Berkhout Agrarisch econoom, Wageningen Social & Economic Research Marleen Onwezen Special professor Consumer Behaviour, Wageningen University & Research Tim Brouwer Sustainability purchasing manager bij Lidl Krijn Poppe Landbouweconoom. Raadslid Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur Marten van den Berg Directeur Generaal bij ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en NatuurOver de sprekers
Petra Berkhout is landbouweconoom bij Wageningen University & Research (WUR), gespecialiseerd in landbouwbeleid, marktontwikkeling en de economische positie van boeren. Ze levert geregeld advies aan overheid en sectororganisaties over duurzame landbouw en voedselproductie. Ze trapt deze reeks af met een introductie in de factoren die ons voedselsysteem onder druk (kunnen gaan) zetten en hoe we het systeem weerbaarder kunnen maken.
Krijn Poppe is landbouweconoom en raadslid bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI). Ook deed hij bij Wageningen Social & Economic Research onderzoek naar landbouwbeleid, innovatie en duurzaamheid. Hij geldt als een expert op het gebied van de toekomst van voedsel- en landbouwsystemen in Europa. Hij zal inzoomen op hoe nieuwe technologie boeren kan helpen slimmer, duurzamer en klimaatbestendiger te produceren. Maar hoe zorgen we dat innovatie niet alleen draait om méér opbrengst, maar om een duurzamer voedselsysteem dat tegen een stootje kan?
Marleen Onwezen is senior onderzoeker bij Wageningen University & Research, waar ze zich richt op consumentengedrag, duurzaamheid en morele drijfveren achter voedselkeuzes. Haar werk helpt bedrijven en beleidsmakers beter in te spelen op de transitie naar duurzamer consumentengedrag. We hebben in Europa genoeg voedsel, maar niet iedereen eet gezond of duurzaam. Hoe maken we het makkelijk én betaalbaar om de juiste keuzes te maken, en hoe kantelen we gewoontes richting een eerlijker en toekomstbestendiger eetcultuur?
Marten van den Berg is directeur-generaal Agro bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij heeft een brede achtergrond in internationale handel en landbouwbeleid en speelt een centrale rol in de verduurzaming en toekomstvisie van de Nederlandse agrarische sector. Wat is de rol van de overheid als voedsel onder druk komt te staan? Moet zij de markt haar werk laten doen, of juist sturen en beschermen? En hoe kan beleid helpen om boeren, bedrijven en burgers samen richting duurzame zekerheid te bewegen?
Tim Brouwer is CSR (Purchasing) Manager bij Lidl Nederland. Hij is verantwoordelijk voor duurzame inkoop en maatschappelijke impact in de toeleveringsketen. Hij schuift aan in gesprek te gaak over hoe de uitdaging dat onze voedselketen nog te vaak draait om export en winst. Kunnen kortere ketens, regionale productie en beter gebruik van reststromen zorgen voor meer evenwicht, tussen producent en consument, tussen economie en ecologie?