De Vegan Veehouder
In de film De Vegan Veehouder volgt gerenommeerd fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen de Limburgse pluimveehouder Ruud Zanders. Ruud startte na een faillissement van zijn grootschalige pluimveebedrijven een kleinschaliger en duurzamer bedrijf. Dit nieuwe concept, Kipster, oogst inmiddels wereldwijde aandacht en het staat aan de vooravond van een internationale doorbraak. Maar ondertussen twijfelt de veehouder zelf in toenemende mate aan het waarom van dieren houden voor voedsel. Hij laat voor zijn eigen consumptie inmiddels vlees, zuivel en eieren zoveel mogelijk staan. Hebben we dieren wel echt nodig in het wereldwijde voedselsysteem?
Met in dit programma Ruud Zanders Mede-initiatiefnemer Caring Farmers en mede-oprichter Kipster Teun van de Keuken Journalist, columnist en programmamakerOver de film
Maker Kadir van Lohuizen vat nauwgezet de interne worstelingen van het ideaal versus de praktijk in zijn kader. Doe je het goed genoeg als je de best mogelijke kippenstal voor dierenwelzijn en circulariteit hebt ontwikkeld? Of houd je dan juist het systeem in stand? Wat vinden activist George Monbiot en wetenschapper Imke de Boer van Ruuds zoektocht? En waar sta jij zelf?
Over de sprekers
Ruud Zanders groeide op in Oirlo bij Venray, waar hij in de jaren ‘90 het pluimveebedrijf van zijn ouders overnam. Na een faillissement kwam er ruimte voor iets nieuws: dat werd Kipster. Het meest duurzame en diervriendelijke eierconcept ter wereld. Daarnaast is Ruud Zanders voorzitter van Caring Farmers en medeoprichter van RESPECTfarms, een bedrijf in kweekvlees. Ruud stond op nr. 2 in de Duurzame Top 100 van Trouw en eet vegan.
Teun van de Keuken is een Nederlandse journalist, programmamaker en auteur bekend van onder meer Keuringsdienst van Waarde en diverse boeken over voedsel en consumentenzaken. Zijn nieuwste boek Dieren zijn ook mensen (november 2025) onderzoekt waarom we blijven vlees eten ondanks de morele, ecologische en gezondheidsproblemen die dat veroorzaakt.
Lees meer Dieren zijn ook mensenIn zijn nieuwe boek vraagt Teun van de Keuken zich af: waarom eten we dieren, terwijl we allang weten hoeveel leed dat veroorzaakt? En wat betekent die keuze voor onze planeet en gezondheid? In Dieren zijn ook mensen onderzoekt Teun van de Keuken waarom het zo moeilijk is om vlees te laten staan – ook voor hemzelf. Na zijn onthullende boek over de voedingsindustrie duikt hij opnieuw diep in de wereld van ons dagelijks eten en laat hij op zijn bekende heldere manier zien hoe machtige lobby’s, slimme verkooptrucs en diepgewortelde gewoontes een systeem in stand houden dat ons blijft verleiden tot vleesconsumptie, ondanks de schade voor mens, dier en milieu.